Post view

Секс между жени

Лесбийка-lesbiika е жена, която изпитва емоционално, интелектуално влечение, сексуално желание към жени, има сексуални активности с и/или има за партньор, брачен или на семейни начала, друга жена. Също и независимо от реалната ориентация жена, която се идентифицира като лесбийка.

Обикновено под лесбийка-lesbiika се разбира хомосексуална жена, но много често терминът се използва за да включи и бисексуални жени.
Названието произхожда от името на гръцкия остров Лесбос. Смисълът, в който го разбираме днес, произтича от факта, че древногръцката поетеса Сафо, която е имала имала любовни увлечения и към двата пола (съдейки по нейната поезия, автобиографични бележки нямаме оставени или запазени) е била родена и живяла на острова през 6 век пр.н.е. От различни древни писания, историците са заключили, че група от млади жени са били оставени на опеката и възпитанието на Сафо, което вероятно означава, че тя е имала хомосексуални връзки с някои от тях, подобно на връзките, които възрастните мъже са имали с по-млади момчетав Древна Гърция.[8] Друг термин произхождащ от Сафо e сафизъм, който назовава хомосексуалните отношения между жени.


Сафо от Лесбос, нарисувана през 1904 от Джон Уилям Годуърд

В древността думата лесбийка е означавала по-скоро живущите на острова жени и това значение на думата се запазва и до днес, макар по-рядко да се използва точно в този смисъл. В самия старогръцки език, където изобщо се споменава за хомосексуални отношения между жени, тъй като това е рядко, думите за момичетата любовници на жени варират според различните автори, но не се използва никъде лесбийка или някаква друга вариация, с етимология от името на острова. Лесбийка, като термин за хомосексуална жена датира едва от 1890 в английски език[9], от където (или от френски през руски ) е била заета (калкирана) най-вероятно в български

По-конкретно думата лесбийка се е използвала, като обясняваща сексуалната практика трибадизъм (tribadism), интерпретирайки я като "лесбийска любов", а по-рано през 1870 в английски език е документирана употребата на думата lesbianism (лесбианизъм), като описание на еротични отношения между жени, като терминът е използван синонимично на сафистическа и сафизъм до началото на 20 век. Коткретно думата лесбийка влиза в употреба през 1925.

hit.bg

Jesica 02.07.2013 0 1658
Flamingo Free Ads

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
   Comment Record a video comment
 
 
 
     
Post info
Jesica
Бургас, ул. Иван Вазов 69, всеки ден от 10.00 до 02:00
Rate
0 votes
Actions
Recommend