Post view

Танцът на пилон освобождава скрития сексапил

Танците на пилон стават все по-популярни и у нас, но не само като атракция в нощните заведения, а като фитнес – вид вертикална гимнастика. Повече за извайването на тялото и освобождаването на скрития сексапил разказва Соня Куртева – инструктор.

462915eb177754f5a21ffec9f492982e.jpg

b8eac571f67a1147d4df2cf391b037cb.jpg

c545bea6d9688503f30b7c7997e7cc1b.jpg

Може ли да кажем, че танцът на пилон е вид спортна гимнастика?
Неслучайно нарекох Pole Dance вертикална гимнастика. Това, което правим в нашата школа, е много свързано с видовете гимнастика, които познаваме. Пилонът дори улеснява някои от гимнастическите движения – чрез него може да се пази баланс по-лесно и позволява да се правят повече елементи от гимнастиката за определено време.
Докъде стига еротиката в танца? Задължително ли е да присъства в танца на пилон?
Еротиката си е еротика. Тя може да съществува и без наличието на пилон. Пилонът се свързва с еротиката, защото е роден в барове с еротична насоченост (оттам е произходът на самия танц). Но има и друг вид пилон, наречен китайски пилон, който можете да видите в цирка и служи само за акробатични номера. Днес, когато Pole Dance се превърна в спорт и дори се организират състезания по цял свят, се заимстват и елементи от китайския пилон.

Преди да се застане до пилона, правят ли се други, загряващи, разтягащи упражнения на земята?
Да, задължително. В зависимост от вида танц има всякакви загрявки – може да се загрее със самия пилон, може загрявката да е заимствана от балета или пък от пилатес и йога.

Какво облекло е необходимо?
Тъй като захватите за пилона са не само с ръце и ползваме колкото се може повече площ по тялото, колкото по-оскъдно сме облечени, толкова по-удобно се чувстваме. Обикновено сме боси или по чорапки, заради по-доброто сцепление и с пилона, и с пода.
Как пилонът развива тялото?
Вертикалната гимнастика развива цялостно и хармонично тялото. В движенията, които правим, участват всички групи мускули едновременно. Подобрява се балансът, издръжливостта, гъвкавостта, силата и координацията. Освен това опознаваме по-добре телата си. Ориентацията на тялото в пространството става по-добра, защото заемаме непривични за ежедневието ни пози – висим надолу с главата, захванати с крак, заставаме хоризонтално, високо над земята и т. н.
Притеснителна ли е българката?
Да, защото еротиката у нас е все още табу. Всеки сам разбира какво означава сексапил – това е вътрешно усещане и е субективно. А ние българките определено нямаме достатъчно самочувствие и оттук идва притеснителността. Но не е нужно този танц да се прави единствено за публиката, защото можеш да ходиш на тренировки или дори сам вкъщи да го правиш, само заради себе си. Нашата школа предлага сглобяеми преносими пилони, за които е нужен само твърд под и твърд таван. Лесно се сглобява и разглобява и можеш спокойно да си го монтираш вкъщи и да си доставяш сам удоволствие от танца.
Може би колкото работи за тялото, толкова танцът разкрепостява жената – танцът сваля ли срама и притеснението?
Да, защото когато си по-раздвижен и имаш по-голям диапазон на движения се чувстваш по-добре. При нас се вдига самочувствието, защото правиш неща, които не си мислел, че можеш и по някакъв начин се доказваш сам на себе си. Пилонът учи на труд, т. е. когато полагаш усилия за нещо и виждаш, че нещата в един момент стават възможни, се амбицираш да се развиваш още.

http://www.az-jenata.bg/

Jesica 05.08.2013 1 1763
Flamingo Free Ads

Comments
Order by: 
Per page:
 
   Comment Record a video comment
 
 
 
     
Post info
Jesica
Бургас, ул. Иван Вазов 69, всеки ден от 10.00 до 02:00
05.08.2013 (2771 days ago)
Rate
1 votes
Actions
Recommend