Forums  ›  Medical - Медицина  ›  Sexually Transmitted Diseases - Полово предавани болести
 

СПИН!

Синдром на придобитата имунна недостатъчност 
Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.

Какво трябва да се знае за СПИН?

СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчния имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. То се предизвиква от вирус, наречен ХИВ.

Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. Много са носителите на вируса, които години наред не заболяват (възможно е и никога да не заболеят). Но през това време, неподозирайки нищо, те разпространяват вируса, като го предават на други.

СПИН сам по себе си не убива. Но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидния грип може да е смъртоносен.

Кой се заразява?

Всеки може да се зарази!

СПИН не подбира жертвите си и няма особени предпочитания! Не се заблуждавайте, че това е болест на хомосексуалистите и наркоманите! Вирусът не подбира хората по възраст, пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение.

Как се предава?

HIV е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя:

- при полов контакт в 80% (хомосексуален или хетеросексуален);

- при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани;

- от болната майка на новороденото в 50-60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата). 

Как не можеш да се заразиш?

- Чрез ръкуване, прегръдка или целувка

- Чрез кашлица и хрема

- При използване на обществен телефон

- При посещение в болница

- От обща храна, прибори за хранене и чаши

- При използване на обществени чешми

- При използване на бани и тоалетни

- При използване на обществени плувни басейни

- При ухапване от комар или други насекоми

- При работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора