Forums  ›  Medical - Медицина  ›  Diseases and Prevention - Болести и Предпазване
 

Три не толкова популярни венерически болести при м

Тези болести са значително по-безобидни от най-известните венерически болести

ШАНКЪР (ВЕНЕРИЧЕСКА ЯЗВА)

Тези болести са значително по-безобидни от най-известните венерически болести

Получава се вследствие на инфектиране с Haemophilus ducreyii. Три до пет дни след заразяването се появяват болезнени генитални язви. Лимфните възли на слабините се подуват и се образуват болезнени отоци, наричани „бу-бони“. При по-тежки случаи се получава шаване на тъканта.

ВЕНЕРИЧЕСКИ ЛИМФОГРАНУЛОМ

Причинява се от Chlamidia trachomatis serotypes 1, 2 и З, която е тясно свързана с Chlamidia, предизвикваща неспецифичен уретрит. Една-две седмици след заразява­нето се образуват малки безболезнени язви или подутини. Понякога се появява треска, главоболие, болка в мускулите и ставите, обрив.

Първият стадий преминава бързо и обикновено без симптоми. След това болестта прогресира, като лимфните възли на слабините се подуват и възпаляват. Появяват се едностранни или двустранни „бубони“. Язвите могат да бъдат придружени и от абсцеси по кожата.

Ако не се приложат антибиотици, лечението може да продължи няколко месеца.

ВЕНЕРИЧЕСКИ ГРАНУЛОМ

Причинява се от микроорганизъм, наречен Donovania granulomatis. От една до дванайсет седмици след инфектирането се появяват неболезнени възелчета. разположени

Обикновено при мъжа по пениса или около ануса. Те постепенно се разраняват и се превръщат в болезнени червени язви с типично сплескани краища. При разрастване на язвите често се появява кървене.

Инфекцията се лекува с антибиотици (тетрациклин), но дори и без терапия има вероятност язвите да заздравеят, оставяйки обаче многобройни белези.

Александър Иванов/lechitel.net/