Forums  ›  Sport - Спорт  ›  Other sport - Други спортове
 

НБА/Национална баскетболна асоциация/

Националната баскетболна асоциация, за кратко НБА (на английски:National Basketball Association, за кратко NBA) е най-престижната световна мъжка професионална баскетболна лига и една от 4-те основни професионални спортни лиги на Северна Америка. Създадена е на 6 юни 1946 г. в Ню Йорк под името Американска баскетболна асоциация (АБА). Получава новото си име през есента на 1949 г. след обединението с Националната баскетболна лига. Състои се от 30 отбора - 29 в САЩ и 1 в Канада.

 

Отбори

 

През 1946 г. асоциацията започва с 11 отбора, като след различни промени и прегрупирания днес те са 30. Щатите са домакин на 29 отбора, а Канада - на 1. Най-много победи в лигата (17) имат Бостън Селтикс и Лос Анджелис Лейкърс. На трето място, но с едва 6 титли, са Чикаго Булс. И 6-те са завоювани по времето на големия им възход през 1990-те год. Днес титлата е в ръцете на играчите от Далас Маверикс. Националната баскетболна асоциация е разделена на 2 „конференции“ - Източна и Западна, а всяка конференция е разделена на 3 дивизии. Във всяка дивизия влизат по 5 отбора.

Източна конференция

Атлантическа дивизия

Бостън Селтикс

Ню Джърси Нетс

Ню Йорк Никс

Филаделфия 76

Торонто Раптърс

Централна дивизия

Чикаго Булс

Кливланд Кавалиърс

Детройт Пистънс

Индиана Пейсърс

Милуоки Бъкс

Югоизточна дивизия

Атланта Хоукс

Шарлът Бобкатс

Маями Хийт

Орландо Маджик

Уошингтън Уизърдс

Западна конференция

Северозападна дивизия

Денвър Нъгетс

Минесота Тимбърулвс

Портланд Трейл Блейзърс

Оклахома Сити Тъндър

Юта Джаз

Тихоокеанска дивизия

Голдън Стейт Уориърс

Лос Анджелис Клипърс

Лос Анджелис Лейкърс

Финикс Сънс

Сакраменто Кингс

Югозападна дивизия

Далас Маверикс

Хюстън Рокетс

Мемфис Гризлис

Ню Орлиънс Хорнетс

Сан Антонио Спърс

Редовен сезон

 

След лятната почивка отборите се събират отново през октомври за подготвителни лагери. Основната им цел е да се оценят някои новаци, да се видят силните и слаби страни на отбора, да се подготви за предстоящия сезон. Задължително е за сезона да се изберат само дузина състезатели, които ще бъдат в списъка на отбора. Допускат се и трима души в допълнителен списък, евентуални резерви. Същинският сезон обикновено започва в първата седмица на ноември, но е предшестван от приятелски мачове.

В редовния сезон всеки отбор изиграва по около 80 срещи (различно всяка година), разделени по равно между гостувания и домакинства. Отборите от собствената дивизия се срещат 4 пъти, отборите от същата конференция, но от различни дивизии - 3 или 4 пъти, отборите от другата конференция - само 2 пъти. Ето защо отборът може да има по-лесен или по-труден списък с мачове в зависимост от дивизията и конференцията си. Вече НБА е единственото отборно състезание в Северна Америка, където отборите играят всеки с всеки - минимум по 1 домакинска среща на сезон с всеки отбор.

През февруари се прави пауза, за да се проведе Мачът на звездите. Феновете от Щатите, Канада и по интернет гласуват за най-добрите играчи на различните постове в двете конференции. Избират се 14-те играчи с най-голям рейтинг и се провежда мач Изток срещу Запад (Източна конференция срещу Западна конференция). Излъчва се най-добър играч на мача - MVP. Други интересни конкурси, които съпътстват мача на звездите са избирането на най-добър новак (rookie)и най-атрактивна забивка, както и състезание за най-добри умения (дрибъл, стрелба и подаване), за най-добър стрелец от линията за 3 точки. Тези конкурси всяка година носят различни имена заради различните си спонсори.

Малко след мача на звездите идва и последният ден за трансфер на играчи. Краят на редовния сезон е около 20-ти април. Тогава идва време за много индивидуални награди - отново новак на годината, най-полезен играч, най-добър защитник, най-развиващ се играч, най-добър треньор. По това време се избират и 3 отбора от най-добрите играчи на отделните постове от цялата лига.

Плейофи

 

В края на април започват плейофите като продължение на редовния сезон. За тази част от шампионата се класират по 8 отбора от всяка конференция. Във всяка от 2-те конференции става класиране на 8-те отбора по брой победи. По-предното класиране, което имат победителите в дивизиите, носи преимущество. Така се оформят 2 потока от по 8 отбора. Те продължават да играят помежду си, като 2-те конференции се срещат чак на финала. В 2-те конференции се провежда първият кръг на плейофите (четвъртфинали на конференциите). Първият среща последния и т.н. съобразно таблицата:

#1 #8

#2 #7

#3 #6

#4 #5

Мачовете се играят до 4 победи, т.е. най-много може да са 7 мача за двойка отбори. Осмината победители достигат да втория кръг на плейофите, т.нар. полуфинали на конференцията. Там се сблъскват победителите от сблъсъците между 1-8 и 4-5 от една страна, както и 2-7 и 3-6 от друга. Последният трети кръг (финал на конференцията) определя кой отбор ще отиде на финала на НБА, който определя шампиона.